Vlisco,textiel voor Afrika

Prijs € 14,95

Uitverkocht

Jos Arts

Paperback | Mei 2011 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Vlisco, opgericht in 1846 en sindsdien gevestigd in Helmond, is een van de oudste textielbedrijven van ons land. Het bedrijf bedrukt op industriële wijze stoffen volgens een aan het Indonesische batik verwant procedé. Aanvankelijk was het toenmalige Nederlands-Indië de belangrijkste afzetmarkt, maar toen die markt om verschillende redenen aan het begin van de twintigste eeuw sterk terugliep werd gezocht naar een nieuw afzetgebied. Dat werd Afrika, en dan met name een groep landen in West- en Centraal-Afrika: Ghana, Togo, Benin, Nigeria, Congo en Ivoorkust. Het opmerkelijke is echter dat Vlisco niet zomaar een sterke marktpositie in Afrika heeft verworven, het is onmiskenbaar deel geworden van het Afrikaanse culturele erfgoed, van de Afrikaanse trots. Zeker de laatste decennia worden de relatief dure Vlisco-stoffen door veel Afrikanen niet alleen beschouwd als een teken van succes, maar ook als ultiem Afrikaans. En dat terwijl de stoffen zonder uitzondering worden geproduceerd én ontworpen in Nederland. Het verhaal van Vlisco is in Nederland onvoldoende bekend, onder andere omdat het vrijwel uitsluitend voor de Afrikaanse markt wordt geproduceerd. In Vlisco, textiel voor Afrika wordt de fascinerende geschiedenis van dit oer-Hollandse bedrijf voor een breed publiek in woord en beeld beschreven.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Jos Arts
Uitgever
Uitgeverij WBOOKS
ISBN
9789089102751
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2011
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Vlisco, opgericht in 1846 en sindsdien gevestigd in Helmond, is een van de oudste textielbedrijven van ons land. Het bedrijf bedrukt op industriële wijze stoffen volgens een aan het Indonesische batik verwant procedé. Aanvankelijk was het toenmalige Nederlands-Indië de belangrijkste afzetmarkt, maar toen die markt om verschillende redenen aan het begin van de twintigste eeuw sterk terugliep werd gezocht naar een nieuw afzetgebied. Dat werd Afrika, en dan met name een groep landen in West- en Centraal-Afrika: Ghana, Togo, Benin, Nigeria, Congo en Ivoorkust.

Het opmerkelijke is echter dat Vlisco niet zomaar een sterke marktpositie in Afrika heeft verworven, het is onmiskenbaar deel geworden van het Afrikaanse culturele erfgoed, van de Afrikaanse trots. Zeker de laatste decennia worden de relatief dure Vlisco-stoffen door veel Afrikanen niet alleen beschouwd als een teken van succes, maar ook als ultiem Afrikaans. En dat terwijl de stoffen zonder uitzondering worden geproduceerd én ontworpen in Nederland.

Het verhaal van Vlisco is in Nederland onvoldoende bekend, onder andere omdat het vrijwel uitsluitend voor de Afrikaanse markt wordt geproduceerd. In Vlisco, textiel voor Afrika wordt de fascinerende geschiedenis van dit oer-Hollandse bedrijf voor een breed publiek in woord en beeld beschreven.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Jos Arts
Uitgever
Uitgeverij WBOOKS
ISBN
9789089102751
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2011
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Bijzonder

  • Bach

    John Eliot Gardiner

    Prijs € 49,90