Installation art and the museum

presentation and conservation of changing artworks

Prijs € 41,99

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Vivian van Saaze

Paperback | Februari 2013 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De laatste decennia hebben veel musea installatiekunstwerken aangekocht. Conservatoren en restauratoren worden bij het verwerven en tonen van deze werken echter geconfronteerd met praktische en theoretische problemen. Het procesmatige of ruimte-afhankelijke karakter, het gebruik van vergankelijke materialen en ook de snelle veroudering van gebruikte mediatechnologieën als film en video roepen vragen op rond het beheer en behoud van deze werken. Hoe gaan musea voor hedendaagse kunst om met deze veranderlijke kunstwerken? Aan de hand van casestudies in diverse Europese musea laat de auteur zien dat gangbare conserveringsrichtlijnen en sleutelbegrippen als authenticiteit en kunstenaarsintentie gebaseerd zijn op een traditionele kunstopvatting, die uitgaat van een onveranderlijk object. Door de analyse van museale praktijken wordt een nieuw begrip van conservering ontwikkeld dat meer recht doet aan de veranderlijkheid van installaties en aan de praktijken die daarmee samenhangen. - Vivian van Saaze is postdoctoraal onderzoeker aan de Faculteit der Cultuur-en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Vivian van Saaze
Uitgever
Amsterdam University Press
ISBN
9789089644596
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Engelstalig
Aantal Pagina's
220

Beschrijving

De laatste decennia hebben veel musea installatiekunstwerken aangekocht. Conservatoren en restauratoren worden bij het verwerven en tonen van deze werken echter geconfronteerd met praktische en theoretische problemen. Het procesmatige of ruimte-afhankelijke karakter, het gebruik van vergankelijke materialen en ook de snelle veroudering van gebruikte mediatechnologieën als film en video roepen vragen op rond het beheer en behoud van deze werken. Hoe gaan musea voor hedendaagse kunst om met deze veranderlijke kunstwerken?

Aan de hand van casestudies in diverse Europese musea laat de auteur zien dat gangbare conserveringsrichtlijnen en sleutelbegrippen als authenticiteit en kunstenaarsintentie gebaseerd zijn op een traditionele kunstopvatting, die uitgaat van een onveranderlijk object. Door de analyse van museale praktijken wordt een nieuw begrip van conservering ontwikkeld dat meer recht doet aan de veranderlijkheid van installaties en aan de praktijken die daarmee samenhangen.

- Vivian van Saaze is postdoctoraal onderzoeker aan de Faculteit der Cultuur-en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Vivian van Saaze
Uitgever
Amsterdam University Press
ISBN
9789089644596
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Engelstalig
Aantal Pagina's
220

Bijzonder

  • Bach

    John Eliot Gardiner

    Prijs € 49,90