Vrouwen en kinderen het laatst

driehonderd dagen in Afghanistan

Prijs € 7,50

Uitverkocht

Natalia Aguirre Zimerman

Paperback | Februari 2008 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Vrouwen en kinderen het laatst bevat een bijzonder ooggetuigenverslag van de jonge Colombiaanse gynaecologe Natalia Aguirre Zimerman, die door Artsen zonder Grenzen voor een jaar werd uitgezonden naar Afghanistan. De oorspronkelijke berichtgeving van Natalia Zimerman bestond uit e-mails, die zij vanuit Afghanistan schreef aan haar moeder in Colombia. Deze waren zo indrukwekkend dat een toonaangevend literair tijdschrift El Malpensante een extra dubbeldikke editie van deze berichten maakte. Deze editie werd later bekroond met de prestigieuze Simon Bolivar-prijs, de hoogste journalistieke onderscheiding in Colombia. Uitgeverij Cossee verwierf de wereldrechten van deze tekst. Vrouwen en kinderen het laatst is de eerste uitgave in boekvorm. Later dit jaar verschijnt het werk bij uitgeverij Anagrama in Barcelona. Natalia Zimerman beschrijft wat ze meemaakt in haar dagelijkse praktijk als verloskundige en haar pogingen iets te begrijpen van de culturele, sociale en religieuze achtergronden van de mensen met wie ze te maken krijgt. Daarbij ligt de nadruk, natuurlijk mede door haar beroep, vooral op de positie van de vrouwen in Afghanistan. Haar inzichten in de Afghaanse cultuur zijn vaak verrassend: De burka beschrijft ze, in tegenstelling tot wat wij denken, niet als een vorm van onderdrukking maar juist als privacy voor de vrouw, als een mogelijkheid zich anoniem te bewegen en bovendien ongemerkt naar mannen te kunnen kijken. Vrouwen en kinderen het laatst is niet zomaar een boek over het alledaagse leven in een bijna vergeten land, maar geeft een goed beeld van een oude en belangrijke cultuur en van vrouwen die worstelen met familietradities, geloof en hun totale onwetendheid over lichaam en seksualiteit. Het boek verhaalt ook over de vaak moeilijke omstandigheden waaronder diverse hulporganisaties hun werk moeten doen en bevat tevens een ontroerend verhaal over de onverwoestbare levensblijheid van kinderen. Natalia Aguire Zimerman (1972) is een modern denkende westerling, die openstaat voor nieuwe invloeden. Ze is kritisch maar heeft mede door haar achtergrond (Medelin, Colombia) begrip voor de omstandigheden van de plaatselijke bevolking in Afghanistan, een volledig verwoest en door tegenstellingen geteisterd land. Zimerman werkt momenteel voor Artsen Zonder Grenzen in Sri Lanka.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Natalia Aguirre Zimerman
Uitgever
Cossee, Uitgeverij
ISBN
9789059362086
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2008
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
143

Beschrijving

Vrouwen en kinderen het laatst bevat een bijzonder ooggetuigenverslag van de jonge Colombiaanse gynaecologe Natalia Aguirre Zimerman, die door Artsen zonder Grenzen voor een jaar werd uitgezonden naar Afghanistan.

De oorspronkelijke berichtgeving van Natalia Zimerman bestond uit e-mails, die zij vanuit Afghanistan schreef aan haar moeder in Colombia. Deze waren zo indrukwekkend dat een toonaangevend literair tijdschrift El Malpensante een extra dubbeldikke editie van deze berichten maakte. Deze editie werd later bekroond met de prestigieuze Simon Bolivar-prijs, de hoogste journalistieke onderscheiding in Colombia. Uitgeverij Cossee verwierf de wereldrechten van deze tekst. Vrouwen en kinderen het laatst is de eerste uitgave in boekvorm. Later dit jaar verschijnt het werk bij uitgeverij Anagrama in Barcelona.

Natalia Zimerman beschrijft wat ze meemaakt in haar dagelijkse praktijk als verloskundige en haar pogingen iets te begrijpen van de culturele, sociale en religieuze achtergronden van de mensen met wie ze te maken krijgt. Daarbij ligt de nadruk, natuurlijk mede door haar beroep, vooral op de positie van de vrouwen in Afghanistan. Haar inzichten in de Afghaanse cultuur zijn vaak verrassend: De burka beschrijft ze, in tegenstelling tot wat wij denken, niet als een vorm van onderdrukking maar juist als privacy voor de vrouw, als een mogelijkheid zich anoniem te bewegen en bovendien ongemerkt naar mannen te kunnen kijken.

Vrouwen en kinderen het laatst is niet zomaar een boek over het alledaagse leven in een bijna vergeten land, maar geeft een goed beeld van een oude en belangrijke cultuur en van vrouwen die worstelen met familietradities, geloof en hun totale onwetendheid over lichaam en seksualiteit. Het boek verhaalt ook over de vaak moeilijke omstandigheden waaronder diverse hulporganisaties hun werk moeten doen en bevat tevens een ontroerend verhaal over de onverwoestbare levensblijheid van kinderen.

Natalia Aguire Zimerman (1972) is een modern denkende westerling, die openstaat voor nieuwe invloeden. Ze is kritisch maar heeft mede door haar achtergrond (Medelin, Colombia) begrip voor de omstandigheden van de plaatselijke bevolking in Afghanistan, een volledig verwoest en door tegenstellingen geteisterd land. Zimerman werkt momenteel voor Artsen Zonder Grenzen in Sri Lanka.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Natalia Aguirre Zimerman
Uitgever
Cossee, Uitgeverij
ISBN
9789059362086
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2008
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
143

Bijzonder

  • Bach

    John Eliot Gardiner

    Prijs € 49,90