Nederland - uit voorraad leverbaar

The Netherlands - Off the shelf

Prijs € 39,50

Uitverkocht

Hans van der Meer

Paperback | Januari 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Wat zien wij om ons heen wanneer in Boskoop we naar de geldautomaat lopen om te pinnen? Of wanneer we op een parkeerterrein in Breukelen een supermarktkarretje uit de overkapping halen? Wat zien wij wanneer we in een grand café in Steenwijk met vriendinnen afspreken, of in een cafetaria in Enkhuizen met zoonlief een patatje eten? Over wat er allemaal is te zien om ons heen gaat dit boek Nederland uit voorraad leverbaar. Vooral buiten de grote steden is veel gebouwd de laatste decennia. Plaatsen als Heerhugowaard of Hoofddorp zijn wat betreft inwonertal bijna vertienvoudigd. Het aanzicht van Nederland is daarmee ingrijpend veranderd, de stad is langzaam het land in geschoven. In het hart van veel gemeenten is door de jaren heen steeds iets toegevoegd aan wat er al stond. Pleinen werden opnieuw vormgegeven en ingericht door ambitieuze architecten, ondernemers, gemeenteraden en vastgoedontwikkelaars. Regelgeving, gezond verstand, smaak, toeval en ambitie schuren hier tegen elkaar aan. Het resultaat is een fascinerend compromis tussen verschillende benaderingen en belangen. De herkenbaarheid is groot, evenals de uitwisselbaarheid. In Nederland uit voorraad leverbaar brengt Hans van der Meer zijn eigen fotografie en zijn fascinatie voor gebruiksfotografie (Van der Meer is medeoprichter van het tijdschrift Useful Photography) voor het eerst samen. Door de toevoeging van catalogusbeelden van onder meer straatmeubilair komen zijn foto's van Nederland in een ander daglicht te staan. Ineens wordt duidelijk waar de herkenbaarheid en uitwisselbaarheid vandaan komen. In het boek is ook een aantal columns opgenomen, voor een deel eerder gepubliceerd in de Volkskrant onder de titel Het Raadsel Nederland, waarin Van der Meer in dezelfde droge stijl als zijn foto's beschrijft hoe dit Nederland tot stand komt. Een Nederland dat iedereen bekend zal voorkomen, maar dat wij nooit eerder zo hadden gezien.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Hans van der Meer
Uitgever
Y, Uitgeverij
ISBN
9789080265509
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Meerdere talen
Aantal Pagina's
240

Beschrijving

Wat zien wij om ons heen wanneer in Boskoop we naar de geldautomaat lopen om te pinnen? Of wanneer we op een parkeerterrein in Breukelen een supermarktkarretje uit de overkapping halen? Wat zien wij wanneer we in een grand café in Steenwijk met vriendinnen afspreken, of in een cafetaria in Enkhuizen met zoonlief een patatje eten?

Over wat er allemaal is te zien om ons heen gaat dit boek Nederland uit voorraad leverbaar. Vooral buiten de grote steden is veel gebouwd de laatste decennia. Plaatsen als Heerhugowaard of Hoofddorp zijn wat betreft inwonertal bijna vertienvoudigd. Het aanzicht van Nederland is daarmee ingrijpend veranderd, de stad is langzaam het land in geschoven.

In het hart van veel gemeenten is door de jaren heen steeds iets toegevoegd aan wat er al stond. Pleinen werden opnieuw vormgegeven en ingericht door ambitieuze architecten, ondernemers, gemeenteraden en vastgoedontwikkelaars. Regelgeving, gezond verstand, smaak, toeval en ambitie schuren hier tegen elkaar aan. Het resultaat is een fascinerend compromis tussen verschillende benaderingen en belangen. De herkenbaarheid is groot, evenals de uitwisselbaarheid.

In Nederland uit voorraad leverbaar brengt Hans van der Meer zijn eigen fotografie en zijn fascinatie voor gebruiksfotografie (Van der Meer is medeoprichter van het tijdschrift Useful Photography) voor het eerst samen. Door de toevoeging van catalogusbeelden van onder meer straatmeubilair komen zijn foto's van Nederland in een ander daglicht te staan. Ineens wordt duidelijk waar de herkenbaarheid en uitwisselbaarheid vandaan komen.

In het boek is ook een aantal columns opgenomen, voor een deel eerder gepubliceerd in de Volkskrant onder de titel Het Raadsel Nederland, waarin Van der Meer in dezelfde droge stijl als zijn foto's beschrijft hoe dit Nederland tot stand komt. Een Nederland dat iedereen bekend zal voorkomen, maar dat wij nooit eerder zo hadden gezien.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Hans van der Meer
Uitgever
Y, Uitgeverij
ISBN
9789080265509
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Meerdere talen
Aantal Pagina's
240

Bijzonder

  • Bach

    John Eliot Gardiner

    Prijs € 49,90