In de schaduw van profeten

iconografie van de Sibille

Prijs € 24,50

Niet beschikbaar

Hans de Greeve

Paperback | Maart 2011 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Sibillen vormden een geliefd thema in de beeldende kunst. De sibillen die Michelangelo schilderde in de Sixtijnse kapel zijn bij een groot publiek bekend, maar we vinden deze indrukwekkende vrouwenfiguren ook terug in kerkramen, koorbanken en wandschilderingen door heel Europa en zelfs in de Nieuwe Wereld. Een aantal standaardwerken over de iconografie van de sibille is inmiddels ruim een eeuw oud en vaak moeilijk toegankelijk. Dit boek biedt een nieuwe ingang tot dit boeiende motief. De auteur laat zien hoe een christelijke interpretatie van hun voorspellingen ervoor gezorgd heeft dat aan deze 'heidense' zieneressen dezelfde status werd toegekend als aan de profeten van het Oude Testament. De lezer wordt vertrouwd gemaakt met de namen van de sibillen, de plaatsen en teksten waarmee ze worden geassocieerd en de attributen die ze bij zich dragen. Ook de werken die ten grondslag liggen aan de vorming van een sibilleniconografie worden besproken. De meest invloedrijke tekst, die van Filippo de' Barbieri (ca. 1425-1487), is in zijn geheel opgenomen, zowel in het oorspronkelijke Latijn als in Nederlandse vertaling. Aan de hand van talrijke afbeeldingen behandelt het boek het motief van de sibille in verschillende landen en kunstvormen. Belangrijk zijn de overzichten van plaatsen waar afbeeldingen van sibillen te vinden zijn. De lezer vindt hier ook bijzonderheden over locatie en kunstvorm, interessante iconografische details en, waar mogelijk, relevante literatuurverwijzingen. Vanwege deze overzichten leent het boek zich uitstekend als naslagwerk. Een aanzienlijk deel van de genoemde plaatsen is door de auteur persoonlijk bezocht. Dit geeft zijn beschrijvingen een duidelijke meerwaarde en heeft bovendien een aantal unieke afbeeldingen opgeleverd.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Hans de Greeve
Uitgever
Primavera Pers
ISBN
9789059970991
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2011
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
224

Beschrijving

Sibillen vormden een geliefd thema in de beeldende kunst. De sibillen die Michelangelo schilderde in de Sixtijnse kapel zijn bij een groot publiek bekend, maar we vinden deze indrukwekkende vrouwenfiguren ook terug in kerkramen, koorbanken en wandschilderingen door heel Europa en zelfs in de Nieuwe Wereld. Een aantal standaardwerken over de iconografie van de sibille is inmiddels ruim een eeuw oud en vaak moeilijk toegankelijk. Dit boek biedt een nieuwe ingang tot dit boeiende motief.

De auteur laat zien hoe een christelijke interpretatie van hun voorspellingen ervoor gezorgd heeft dat aan deze 'heidense' zieneressen dezelfde status werd toegekend als aan de profeten van het Oude Testament. De lezer wordt vertrouwd gemaakt met de namen van de sibillen, de plaatsen en teksten waarmee ze worden geassocieerd en de attributen die ze bij zich dragen. Ook de werken die ten grondslag liggen aan de vorming van een sibilleniconografie worden besproken. De meest invloedrijke tekst, die van Filippo de' Barbieri (ca. 1425-1487), is in zijn geheel opgenomen, zowel in het oorspronkelijke Latijn als in Nederlandse vertaling.

Aan de hand van talrijke afbeeldingen behandelt het boek het motief van de sibille in verschillende landen en kunstvormen. Belangrijk zijn de overzichten van plaatsen waar afbeeldingen van sibillen te vinden zijn. De lezer vindt hier ook bijzonderheden over locatie en kunstvorm, interessante iconografische details en, waar mogelijk, relevante literatuurverwijzingen. Vanwege deze overzichten leent het boek zich uitstekend als naslagwerk. Een aanzienlijk deel van de genoemde plaatsen is door de auteur persoonlijk bezocht. Dit geeft zijn beschrijvingen een duidelijke meerwaarde en heeft bovendien een aantal unieke afbeeldingen opgeleverd.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Hans de Greeve
Uitgever
Primavera Pers
ISBN
9789059970991
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2011
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
224

Bijzonder

  • Bach

    John Eliot Gardiner

    Prijs € 49,90