Huisboomfeest

een kunstproject van Wapke Feenstra over cyclische tijd in het Piushavengebied van Tilburg

Prijs € 14,00

Levertijd: 2-3 werkdagen

W. Feenstra

Paperback | Juli 2010 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Huisboomfeest richt zich op de cyclische tijd in de veronderstelling daarmee de cultuur te versterken. Wandelen en data verzamelen in het Piushavengebied in Tilburg zijn de uitgangspunten. Wapke Feenstra startte in 2004 met huisboomfeest en belicht de cyclische tijd in de vijf woonwijken (Fatima, Jeruzalem, Hoogvenne, Armhoefse Akkers en Koningshoeven) rondom de haven. De titel huisboomfeest verwijst naar het feit dat het woonwijken zijn met veel groen en rondom het water spelen zich feesten af, zoals bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas. Cyclische tijd weerspiegelt zich in periodieke herhalingen en vaste patronen: dag en nacht, de vier seizoenen, vakanties en bijvoorbeeld Sinterklaas, Kerst, etc. Wat in de vijf woonwijken herhaald opdoemt in het straatbeeld wordt met foto's en projecten in beeld gebracht en verzamelt in de database: de website www.huisboomfeest.nl. Alle verzamelde informatie biedt een impressie van het dagelijkse leven in het Piushavengebied. Kenmerkend aan het project is de interactie met en betrokkenheid van de buurtbewoners. De buurtbewoners creëerden als het ware zelf een portret van hun buurt en participeren actief. Zij deden en doen dit door het leveren van foto´s, verhalen, sprokkels (wat van de bomen valt) en het bijhouden van de website. Een onderdeel van de website is de webxylotheek (een digitaal boomarchief). De webxylotheek groeide de afgelopen jaren gestaag, mede door de informatie die bewoners en schoolkinderen aanleverden en de samenwerking met de stichting Stadsbomen. Verder bestaat het kunstproject uit een jaarlijks terugkerende huisboomfeestdag met allerlei activiteiten en boomwandelingen onder leiding van stadsbioloog Henk Kuiper. Er zijn ook wandelingen door de buurt georganiseerd waarin voor de buurt kenmerkende tekens werden toegelicht door studenten van de Universiteit van Tilburg. Zij krijgen jaarlijks een opdracht om een observatie in de Piushaven te beschrijven in het kader van de lessen semiotiek van de faculteit Geesteswetenschappen.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
W. Feenstra
Uitgever
Jap Sam Books
ISBN
9789490322182
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2010
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
200

Beschrijving

Huisboomfeest richt zich op de cyclische tijd in de veronderstelling daarmee de cultuur te versterken. Wandelen en data verzamelen in het Piushavengebied in Tilburg zijn de uitgangspunten. Wapke Feenstra startte in 2004 met huisboomfeest en belicht de cyclische tijd in de vijf woonwijken (Fatima, Jeruzalem, Hoogvenne, Armhoefse Akkers en Koningshoeven) rondom de haven. De titel huisboomfeest verwijst naar het feit dat het woonwijken zijn met veel groen en rondom het water spelen zich feesten af, zoals bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas. Cyclische tijd weerspiegelt zich in periodieke herhalingen en vaste patronen: dag en nacht, de vier seizoenen, vakanties en bijvoorbeeld Sinterklaas, Kerst, etc.

Wat in de vijf woonwijken herhaald opdoemt in het straatbeeld wordt met foto's en projecten in beeld gebracht en verzamelt in de database: de website www.huisboomfeest.nl. Alle verzamelde informatie biedt een impressie van het dagelijkse leven in het Piushavengebied.

Kenmerkend aan het project is de interactie met en betrokkenheid van de buurtbewoners. De buurtbewoners creëerden als het ware zelf een portret van hun buurt en participeren actief. Zij deden en doen dit door het leveren van foto´s, verhalen, sprokkels (wat van de bomen valt) en het bijhouden van de website. Een onderdeel van de website is de webxylotheek (een digitaal boomarchief). De webxylotheek groeide de afgelopen jaren gestaag, mede door de informatie die bewoners en schoolkinderen aanleverden en de samenwerking met de stichting Stadsbomen.

Verder bestaat het kunstproject uit een jaarlijks terugkerende huisboomfeestdag met allerlei activiteiten en boomwandelingen onder leiding van stadsbioloog Henk Kuiper. Er zijn ook wandelingen door de buurt georganiseerd waarin voor de buurt kenmerkende tekens werden toegelicht door studenten van de Universiteit van Tilburg. Zij krijgen jaarlijks een opdracht om een observatie in de Piushaven te beschrijven in het kader van de lessen semiotiek van de faculteit Geesteswetenschappen.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
W. Feenstra
Uitgever
Jap Sam Books
ISBN
9789490322182
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2010
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
200