Holland

Prijs € 35,00

Uitverkocht

Erik Hijweege, Michiel Goudswaard

Hardback | November 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Holland: het begin van de 21e eeuw in beeld. Fotograaf Erik Hijweege laat in zijn nieuwe boek zien waar een klein land groot in kan zijn. Markante gebeurtenissen, zoals Prinsjesdag en de Nieuwjaarsduik, en schilderachtige plekken wisselen elkaar af in een fotoboek dat vooral ook de inwoners laat zien. Mensen met een gezamenlijke spirit, schaatsend, juichend en lopend in een processie of carnavalsoptocht. Individuen die in kleiner of groter verband het leven in ons land vormgeven. Nederland is aan het begin van de 21ste eeuw op zoek naar zichzelf. Het is welvarend, strak georganiseerd en soms overrompelend mooi. Maar het is tegelijkertijd onzeker, humeurig en naar binnen gekeerd. Het moet zijn plaats vinden in een steeds snellere wereld en dat valt niet altijd mee. De vraag naar de Nederlandse identiteit wordt niet voor niets steeds vaker gesteld. Nederlanders zijn een volk van wandelaars en fietsers, dat helpt hen een beetje om hun eigen land te leren kennen. Maar de beelden zijn vluchtig. De eigen waarneming mist soms verankering. Fotograaf Erik Hijweege biedt met dit boek volop de gelegenheid voor die verankering. Drie jaar lang reisde hij door Nederland, steeds weer op zoek naar plaatsen die iets te zeggen hebben over de stand van het land. De klassieke 8x10 inch-camera die hij gebruikt, dwingt hem om letterlijk wat langer bij de dingen stil te staan. Er moet eerst een stevige driepoot worden neergezet. Door gebruik te maken van de zogenoemde tilt-shift-techniek kan hij spelen met scherpte en onscherpte, en ons oog leiden naar plaatsen waar het volgens hem heen moet. Ook kiest hij altijd een hoog standpunt. Hijweege laat met zijn foto's zien hoe Nederland voor een groot deel met mensenhand is gemaakt, als onderdeel van 'de strijd tegen het water'. Zompige moerassen werden dankzij windmolens omgetoverd tot vruchtbare weidegrond, in de oude Zuiderzee verschenen uitgestrekte polders en de Deltawerken zorgden ervoor dat de Zeeuwen hun uit het rampjaar 1953 stammende angst voor het water achter zich konden laten. Op de foto's zijn die mensen vaak heel klein, maar zij zijn het die Nederland steeds weer vorm weten te geven. Door vlakbij de kerk met blote handen een houten zeewering aan te leggen op Schokland, door zeven miljoen bollen in de grond te stoppen op de Keukenhof of door Schiphol uit te bouwen tot een van de vooraanstaande luchthavens in Europa. Het zijn de bouwstenen van Nederland aan het begin van de 21ste eeuw. Zij vormen een sterker fundament dan velen soms denken.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Erik Hijweege, Michiel Goudswaard
Uitgever
De Kunst
ISBN
9789491196324
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
November 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
112

Beschrijving


Holland: het begin van de 21e eeuw in beeld.
Fotograaf Erik Hijweege laat in zijn nieuwe boek zien waar een klein land groot in kan zijn. Markante gebeurtenissen, zoals Prinsjesdag en de Nieuwjaarsduik, en schilderachtige plekken wisselen elkaar af in een fotoboek dat vooral ook de inwoners laat zien. Mensen met een gezamenlijke spirit, schaatsend, juichend en lopend in een processie of carnavalsoptocht. Individuen die in kleiner of groter verband het leven in ons land vormgeven.

Nederland is aan het begin van de 21ste eeuw op zoek naar zichzelf. Het is welvarend, strak georganiseerd en soms overrompelend mooi. Maar het is tegelijkertijd onzeker, humeurig en naar binnen gekeerd. Het moet zijn plaats vinden in een steeds snellere wereld en dat valt niet altijd mee. De vraag naar de Nederlandse identiteit wordt niet voor niets steeds vaker gesteld.
Nederlanders zijn een volk van wandelaars en fietsers, dat helpt hen een beetje om hun eigen land te leren kennen. Maar de beelden zijn vluchtig. De eigen waarneming mist soms verankering. Fotograaf Erik Hijweege biedt met dit boek volop de gelegenheid voor die verankering. Drie jaar lang reisde hij door Nederland, steeds weer op zoek naar plaatsen die iets te zeggen hebben over de stand van het land. De klassieke 8x10 inch-camera die hij gebruikt, dwingt hem om letterlijk wat langer bij de dingen stil te staan. Er moet eerst een stevige driepoot worden neergezet. Door gebruik te maken van de zogenoemde tilt-shift-techniek kan hij spelen met scherpte en onscherpte, en ons oog leiden naar plaatsen waar het volgens hem heen moet. Ook kiest hij altijd een hoog standpunt.
Hijweege laat met zijn foto's zien hoe Nederland voor een groot deel met mensenhand is gemaakt, als onderdeel van 'de strijd tegen het water'. Zompige moerassen werden dankzij windmolens omgetoverd tot vruchtbare weidegrond, in de oude Zuiderzee verschenen uitgestrekte polders en de Deltawerken zorgden ervoor dat de Zeeuwen hun uit het rampjaar 1953 stammende angst voor het water achter zich konden laten.
Op de foto's zijn die mensen vaak heel klein, maar zij zijn het die Nederland steeds weer vorm weten te geven. Door vlakbij de kerk met blote handen een houten zeewering aan te leggen op Schokland, door zeven miljoen bollen in de grond te stoppen op de Keukenhof of door Schiphol uit te bouwen tot een van de vooraanstaande luchthavens in Europa. Het zijn de bouwstenen van Nederland aan het begin van de 21ste eeuw. Zij vormen een sterker fundament dan velen soms denken.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Erik Hijweege, Michiel Goudswaard
Uitgever
De Kunst
ISBN
9789491196324
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
November 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
112

Bijzonder

  • Bach

    John Eliot Gardiner

    Prijs € 49,90