Goudse plastieken

Prijs € 35,00

Niet beschikbaar

Johan Karelse, Frans Leidelmeijer

Hardback | April 2011 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De ruim 2000 afbeeldingen in dit boek geven een vrijwel compleet beeld van de plastieken die in de twintigste eeuw vervaardigd zijn door de Goudse aardewerkfabrieken. De bekende beeldjes in art-decostijl werden aanvankelijk uitgevoerd in matwit, maar maar vanaf de jaren twintig brachten de Goudse plateelbakkerijen dezelfde plastieken ook uit in andere kleuren, waaronder 'Delft Blauw'. Na 1945 werd er veel geëxperimenteerd met nieuwe glazuren, zoals 'unique metallique'. Van sommige plastiekjes zijn meer dan twintig verschillende versies bekend. De plastiekjes vormden voor de Goudse industrie een belangrijke inkomstenbron. Dit blijkt uit het feit dat de fabrieken belangrijke kunstenaars aantrokken, onder wie Chris van der Hoef, Eta Lempke, Johan C. Altorf, Jan Schonk, Bernhard Richters, Tjipke Visser, Hans Mengelberg en Cris Agterberg. Het boek is thematisch opgezet ('dieren', 'vrouwenfiguurtjes', 'religieuze beeldjes'), maar het is ook mogelijk onder de namen van fabrieken te zoeken, zoals Plateelbakkerij Zuid-Holland, Flora, Ivora, Goedewaagen, Regina, Zenith, Ed. Antheunis en Schoonhoven. Ook de producten van de kleinere fabrieken, zoals Bonaparte, De Drietand, De Vries, J. Nuvelstein, De Jong, Sint Lukas, Tiko en Boonekamp komen aan bod. Goudse plastieken biedt bovendien veel aanvullende informatie. Naast jaartallen en verwijzingen naar modelnummers en signaturen, bevat het ook interessante historische gegevens en persoonlijke verhalen van oud-werknemers van de Goudse plateelindustrie. Johan Karelse heeft dit boek geschreven en samengesteld vanuit zijn expertise als verzamelaar. Dit houdt in dat hij zeer gedreven en enthousiast zijn materiaal heeft verzameld, veel persoonlijke contacten onderhield met andere verzamelaars en voor de fotografie ruim honderdvijftig huisbezoeken heeft afgelegd.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Johan Karelse, Frans Leidelmeijer
Uitgever
Primavera Pers
ISBN
9789059971066
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
April 2011
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
539

Beschrijving

De ruim 2000 afbeeldingen in dit boek geven een vrijwel compleet beeld van de plastieken die in de twintigste eeuw vervaardigd zijn door de Goudse aardewerkfabrieken. De bekende beeldjes in art-decostijl werden aanvankelijk uitgevoerd in matwit, maar maar vanaf de jaren twintig brachten de Goudse plateelbakkerijen dezelfde plastieken ook uit in andere kleuren, waaronder 'Delft Blauw'. Na 1945 werd er veel geëxperimenteerd met nieuwe glazuren, zoals 'unique metallique'. Van sommige plastiekjes zijn meer dan twintig verschillende versies bekend. De plastiekjes vormden voor de Goudse industrie een belangrijke inkomstenbron.

Dit blijkt uit het feit dat de fabrieken belangrijke kunstenaars aantrokken, onder wie Chris van der Hoef, Eta Lempke, Johan C. Altorf, Jan Schonk, Bernhard Richters, Tjipke Visser, Hans Mengelberg en Cris Agterberg. Het boek is thematisch opgezet ('dieren', 'vrouwenfiguurtjes', 'religieuze beeldjes'), maar het is ook mogelijk onder de namen van fabrieken te zoeken, zoals Plateelbakkerij Zuid-Holland, Flora, Ivora, Goedewaagen, Regina, Zenith, Ed. Antheunis en Schoonhoven. Ook de producten van de kleinere fabrieken, zoals Bonaparte, De Drietand, De Vries, J. Nuvelstein, De Jong, Sint Lukas, Tiko en Boonekamp komen aan bod. Goudse plastieken biedt bovendien veel aanvullende informatie.

Naast jaartallen en verwijzingen naar modelnummers en signaturen, bevat het ook interessante historische gegevens en persoonlijke verhalen van oud-werknemers van de Goudse plateelindustrie. Johan Karelse heeft dit boek geschreven en samengesteld vanuit zijn expertise als verzamelaar. Dit houdt in dat hij zeer gedreven en enthousiast zijn materiaal heeft verzameld, veel persoonlijke contacten onderhield met andere verzamelaars en voor de fotografie ruim honderdvijftig huisbezoeken heeft afgelegd.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Johan Karelse, Frans Leidelmeijer
Uitgever
Primavera Pers
ISBN
9789059971066
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
April 2011
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
539

Bijzonder

  • Bach

    John Eliot Gardiner

    Prijs € 49,90