Geuzenveld

1953/2009

Prijs € 9,90

Uitverkocht

Ineke Teijmant

Hardback | September 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Geuzenveld, een van de Westelijke Tuinsteden, gaat op de schop. Begin jaren vijftig gold de wijk nog als grote belofte van het Nieuwe Bouwen, maar nu is grootscheepse stadsvernieuwing noodzakelijk om een leefbare wijk te realiseren voor de 111 verschillende nationaliteiten die hier zijn neergestreken. Bij de ontwikkeling van Geuzenveld is het gebied opgeknipt in zes buurten, die werden toegewezen aan zes woningbouwverenigingen en zes architecten, allen van naam en faam: Van Tijen, Bakema, Merkelbach, Dudok, Bijvoet en Wegener-Sleeswijk. Zij kregen de opdracht hechte gemeenschappen te ontwerpen rond kerk, school en buurtwinkel. Vanwege de vele beperkingen lagen de architecten vaak overhoop met rijk en gemeente, maar ze struikelden vooral over hun eigen overspannen verwachtingen. De bewoners namen de regie over de ‘wijkgedachte’: als het vroor zetten ze de gemeenschapstuin onder water en werd de warme chocolademelk in een mandje naar beneden gehesen.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Ineke Teijmant
Uitgever
Lubberhuizen, Uitgeverij Bas
ISBN
9789059372146
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
September 2009
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
182

Beschrijving

Geuzenveld, een van de Westelijke Tuinsteden, gaat op de schop. Begin jaren vijftig gold de wijk nog als grote belofte van het Nieuwe Bouwen, maar nu is grootscheepse stadsvernieuwing noodzakelijk om een leefbare wijk te realiseren voor de 111 verschillende nationaliteiten die hier zijn neergestreken.
Bij de ontwikkeling van Geuzenveld is het gebied opgeknipt in zes buurten, die werden toegewezen aan zes woningbouwverenigingen en zes architecten, allen van naam en faam: Van Tijen, Bakema, Merkelbach, Dudok, Bijvoet en Wegener-Sleeswijk. Zij kregen de opdracht hechte gemeenschappen te ontwerpen rond kerk, school en buurtwinkel. Vanwege de vele beperkingen lagen de architecten vaak overhoop met rijk en gemeente, maar ze struikelden vooral over hun eigen overspannen verwachtingen. De bewoners namen de regie over de ‘wijkgedachte’: als het vroor zetten ze de gemeenschapstuin onder water en werd de warme chocolademelk in een mandje naar beneden gehesen.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Ineke Teijmant
Uitgever
Lubberhuizen, Uitgeverij Bas
ISBN
9789059372146
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
September 2009
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
182

Bijzonder

  • Bach

    John Eliot Gardiner

    Prijs € 49,90