Dutch New Worlds NL

scenarios in de stedenbouw en ruimtelijke ordening in Nederland, 1970-2000

Prijs € 34,95

Uitverkocht

Christian Salewski

Hardback | Januari 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Beslissingen die wij vandaag nemen bepalen voor een groot deel hoe onze toekomst er uit zal zien. Maar hoe deze beslissingen zullen uitpakken weten we vooraf meestal niet. Om daar achter te komen creëren planners en ontwerpers verleidelijke beelden van hoe het zou kunnen zijn. Deze scenario's dienen als wegbereiders tussen verbeelding en rede. In de late jaren tachtig maakte de avant-garde onder de planners en ontwerpers in Nederland een weergaloze hoeveelheid scenario's om het publiek van hun ideeën te overtuigen. Maar de zoektocht om Nederland als geheel opnieuw vorm te geven mislukte jammerlijk. Hun pogingen ontketenden echter wel een nieuwe manier van denken over de toekomst en creëerden een reeks spectaculaire toekomstbeelden. Dutch New Worlds vertelt voor het eerst hoe het scenariodenken de stedenbouw en ruimtelijke ordening veranderde, vanaf het begin in de late jaren zestig tot het hoogtepunt in de jaren negentig. Het laat zien hoe de meeste grootschalige scenarioprojecten op niets uitliepen vanwege een te hoge ambitie of een verkeerde toepassing. Het toont echter ook dat een scenario een krachtig hulpmiddel blijft voor doelgericht en transparant ontwerpend onderzoek bij het maken van betere steden en regio's. Deze geschiedenis van ideeën is verteld vanuit het perspectief van een architect en stedenbouwer. Het biedt een aantal fundamentele lessen aan planners, ontwerpers en beleidsmakers die van pas zullen komen bij het maken van beslissingen over onze toekomst.  

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Christian Salewski
Uitgever
nai010 uitgevers/publishers
ISBN
9789064507809
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Januari 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
352

Beschrijving

Beslissingen die wij vandaag nemen bepalen voor een groot deel hoe onze toekomst er uit zal zien. Maar hoe deze beslissingen zullen uitpakken weten we vooraf meestal niet. Om daar achter te komen creëren planners en ontwerpers verleidelijke beelden van hoe het zou kunnen zijn. Deze scenario's dienen als wegbereiders tussen verbeelding en rede. In de late jaren tachtig maakte de avant-garde onder de planners en ontwerpers in Nederland een weergaloze hoeveelheid scenario's om het publiek van hun ideeën te overtuigen. Maar de zoektocht om Nederland als geheel opnieuw vorm te geven mislukte jammerlijk. Hun pogingen ontketenden echter wel een nieuwe manier van denken over de toekomst en creëerden een reeks spectaculaire toekomstbeelden.

Dutch New Worlds vertelt voor het eerst hoe het scenariodenken de stedenbouw en ruimtelijke ordening veranderde, vanaf het begin in de late jaren zestig tot het hoogtepunt in de jaren negentig. Het laat zien hoe de meeste grootschalige scenarioprojecten op niets uitliepen vanwege een te hoge ambitie of een verkeerde toepassing. Het toont echter ook dat een scenario een krachtig hulpmiddel blijft voor doelgericht en transparant ontwerpend onderzoek bij het maken van betere steden en regio's. Deze geschiedenis van ideeën is verteld vanuit het perspectief van een architect en stedenbouwer. Het biedt een aantal fundamentele lessen aan planners, ontwerpers en beleidsmakers die van pas zullen komen bij het maken van beslissingen over onze toekomst.
 

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Christian Salewski
Uitgever
nai010 uitgevers/publishers
ISBN
9789064507809
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Januari 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
352

Bijzonder

  • Bach

    John Eliot Gardiner

    Prijs € 49,90