Dichter bij Siep

biografie van Sijbren Ridsert van den Berg (1913-1998)

Prijs € 35,00

Tijdelijk niet beschikbaar

Simon Deinum

Hardback | Maart 2014 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Sijbren Ridsert (Siep) van den Berg werd op 14 januari 1913 geboren in Tirns (Fr.) en overleed op 27 oktober 1998 in Amsterdam. Hij werd opgeleid als huisschilder, was bevriend met Gerrit Benner, was van 1935 tot 1940 vennoot van lichtreclamebedrijf "De Sleutel" in Groningen en legde zich vanaf 1939 volledig toe op het kunstenaarschap. In 1943 trouwde hij met Fie, de jongste dochter van Hendrik Nicolaas Werkman.Aanvankelijk schilderde hij "naar de natuur", maar zijn werk werd na de bezetting na een kubistische periode abstracter en tenslotte constructivistisch. Hij raakte bevriend met schilders als Karel Appel en Corneille en met dichters als Achterberg, Adriaan Roland Holst, Lucebert, Kees Winkler en Vasalis. Vanaf 1949 'verluchtte' hij meer dan vijftig rijmprenten met hun werk en dat van andere door hem bewonderde dichters. Hij bracht direct na de bezetting Groningen in aanraking met moderne en experimentele kunst, als adviseur van het Beerenhuis en De Mangelgang. Begin jaren zestig was hij ook nauw betrokken bij het ontstaan van Galerie Waalkens in Finsterwolde.Behalve schilderijen maakte Van den Berg wandschilderingen, collages, gouaches en metaalplastieken en sculpturen. Hij ontwierp glaspanelen, hekwerken en met mozaïek ingelegde betonnen tafels. Kort voor zijn overlijden kreeg hij een grote overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum en in het Centrum voor Beeldende Kunst in Groningen.In deze biografie geeft de auteur een uitputtend overzicht van leven en werk van de schilder. Hij doet dat aan de hand van veel nog nooit eerder gepubliceerd materiaal, gedeeltelijk uit de nalatenschap van de schilder en na gesprekken met vele tientallen mensen die de kunstenaar hebben gekend.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Simon Deinum
Uitgever
Wijdemeer Louw Dijkstra
ISBN
9789082073881
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Maart 2014
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
400

Beschrijving

Sijbren Ridsert (Siep) van den Berg werd op 14 januari 1913 geboren in Tirns (Fr.) en overleed op 27 oktober 1998 in Amsterdam. Hij werd opgeleid als huisschilder, was bevriend met Gerrit Benner, was van 1935 tot 1940 vennoot van lichtreclamebedrijf "De Sleutel" in Groningen en legde zich vanaf 1939 volledig toe op het kunstenaarschap. In 1943 trouwde hij met Fie, de jongste dochter van Hendrik Nicolaas Werkman.
Aanvankelijk schilderde hij "naar de natuur", maar zijn werk werd na de bezetting na een kubistische periode abstracter en tenslotte constructivistisch. Hij raakte bevriend met schilders als Karel Appel en Corneille en met dichters als Achterberg, Adriaan Roland Holst, Lucebert, Kees Winkler en Vasalis. Vanaf 1949 'verluchtte' hij meer dan vijftig rijmprenten met hun werk en dat van andere door hem bewonderde dichters. Hij bracht direct na de bezetting Groningen in aanraking met moderne en experimentele kunst, als adviseur van het Beerenhuis en De Mangelgang. Begin jaren zestig was hij ook nauw betrokken bij het ontstaan van Galerie Waalkens in Finsterwolde.
Behalve schilderijen maakte Van den Berg wandschilderingen, collages, gouaches en metaalplastieken en sculpturen. Hij ontwierp glaspanelen, hekwerken en met mozaïek ingelegde betonnen tafels. Kort voor zijn overlijden kreeg hij een grote overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum en in het Centrum voor Beeldende Kunst in Groningen.

In deze biografie geeft de auteur een uitputtend overzicht van leven en werk van de schilder. Hij doet dat aan de hand van veel nog nooit eerder gepubliceerd materiaal, gedeeltelijk uit de nalatenschap van de schilder en na gesprekken met vele tientallen mensen die de kunstenaar hebben gekend.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Simon Deinum
Uitgever
Wijdemeer Louw Dijkstra
ISBN
9789082073881
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Maart 2014
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
400

Bijzonder

  • Bach

    John Eliot Gardiner

    Prijs € 49,90