De lezende Lucebert

Prijs € 32,50

Uitverkocht

Paperback | Mei 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Luceberts werk heeft al velen geïnspireerd en enkele van zijn dichtregels vonden hun weg in het collectieve bewustzijn, zoals ‘alles van waarde is weerloos’. Zijn jonge jaren zijn al in een biografie beschreven, op een vervolg wordt node gewacht. Van een dichter die zelfs een eigen instituut gekregen heeft (in Alkmaar), wil men nu eenmaal álles weten. Je zou wel in zijn hoofd willen zitten om mee te kijken met zijn ogen, mee te schrijven met zijn handen, mee te lezen met zijn hoofd. Welke boeken heeft Lucebert gekocht, gelezen, verslonden? Wat schreef hij in de marges, wat dééd hij met zijn lectuur? In De lezende Lucebert wordt een antwoord gezocht op deze vragen, aan de hand van een inventarisatie van Luceberts bibliotheek. De dichter had meer dan 5000 boeken. Woordenboeken, Duitse poëten, Cioran, fotoboeken, hekserij, detectives, Catullus, geschiedenis, de bijbel, Karel Appel, Schopenhauer, een spreekwoordenboek, James Thurber… enzovoort. Al deze boeken zijn beschreven en in een database gezet. Kenners van Luceberts oeuvre en van thema’s die hem interesseerden – jazz, religie – werpen op basis van de boeken nieuw licht op facetten van Luceberts dichterschap. Elke bijdrage, voorzien van citaten en verwijzingen, is in zichzelf een intellectuele uitdaging voor de lezer, die met de onderzoekers mee kan kijken in het boekenbestand. We zien waar de oude meepse barg vandaan komt, wat Lucebert wist van de klassieke oudheid en wat hij met zoveel pessimisten in zijn boekenkast aanving. Met bijdragen van: Henk Abma, Gillis Dorleijn, Piet Gerbrandy, Suzanna Héman, Lisa Kuitert, Thomas Vaessens en Diana Wind.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Vantilt, Uitgeverij
ISBN
9789077503942
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2009
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
320

Beschrijving

Luceberts werk heeft al velen geïnspireerd en enkele van zijn dichtregels vonden hun weg in het collectieve bewustzijn, zoals ‘alles van waarde is weerloos’. Zijn jonge jaren zijn al in een biografie beschreven, op een vervolg wordt node gewacht. Van een dichter die zelfs een eigen instituut gekregen heeft (in Alkmaar), wil men nu eenmaal álles weten. Je zou wel in zijn hoofd willen zitten om mee te kijken met zijn ogen, mee te schrijven met zijn handen, mee te lezen met zijn hoofd. Welke boeken heeft Lucebert gekocht, gelezen, verslonden? Wat schreef hij in de marges, wat dééd hij met zijn lectuur? In De lezende Lucebert wordt een antwoord gezocht op deze vragen, aan de hand van een inventarisatie van Luceberts bibliotheek. De dichter had meer dan 5000 boeken. Woordenboeken, Duitse poëten, Cioran, fotoboeken, hekserij, detectives, Catullus, geschiedenis, de bijbel, Karel Appel, Schopenhauer, een spreekwoordenboek, James Thurber… enzovoort. Al deze boeken zijn beschreven en in een database gezet. Kenners van Luceberts oeuvre en van thema’s die hem interesseerden – jazz, religie – werpen op basis van de boeken nieuw licht op facetten van Luceberts dichterschap. Elke bijdrage, voorzien van citaten en verwijzingen, is in zichzelf een intellectuele uitdaging voor de lezer, die met de onderzoekers mee kan kijken in het boekenbestand. We zien waar de oude meepse barg vandaan komt, wat Lucebert wist van de klassieke oudheid en wat hij met zoveel pessimisten in zijn boekenkast aanving.

Met bijdragen van: Henk Abma, Gillis Dorleijn, Piet Gerbrandy, Suzanna Héman, Lisa Kuitert, Thomas Vaessens en Diana Wind.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Vantilt, Uitgeverij
ISBN
9789077503942
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2009
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
320

Bijzonder

  • Bach

    John Eliot Gardiner

    Prijs € 49,90