De Laurentiuskerk van Raerd

Prijs € 12,50

Uitverkocht

Willem Hansma

Paperback | Juni 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De Laurentiuskerk van Raerd is gebouwd in 1815 en verving een laatmiddeleeuwse kerk met een zadeldaktoren. Die was bouwvallig geworden en dat noodzaakte de kerkvoogden tot nieuwbouw. Opvallend is dat het oude rococo-interieur in de nieuwe kerk herplaatst werd. Ook de grote monumentale grafzerken van de families Jonghama, Heringa en Eysinga bleven gespaard. Nadat de inrichting in 1909 grondig gewijzigd was, is bij de restauratie van 2009-2012 het oude interieur, aan de hand van bewaard gebleven foto's en bouwhistorisch onderzoek, zo goed mogelijk hersteld. Daarbij werden ook de originele kleuren weer aangebracht. Het resultaat is een uniek kerkgebouw met de rijke en deftige uitstraling, die in de 19e eeuw kenmerkend was voor de grotere Friese dorpskerken. Willem Hansma is als kerkrentmeester nauw bij de restauratie van de Laurentiuskerk betrokken geweest. Vanuit die betrokkenheid heeft hij uitgebreid onderzoek verricht naar de historische achtergrond van het gebouw en zijn inventaris.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Willem Hansma
Uitgever
Bornmeer, Uitgeverij
ISBN
9789056152796
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
80

Beschrijving

De Laurentiuskerk van Raerd is gebouwd in 1815 en verving een laatmiddeleeuwse kerk met een zadeldaktoren. Die was bouwvallig geworden en dat noodzaakte de kerkvoogden tot nieuwbouw. Opvallend is dat het oude rococo-interieur in de nieuwe kerk herplaatst werd. Ook de grote monumentale grafzerken van de families Jonghama, Heringa en Eysinga bleven gespaard.
Nadat de inrichting in 1909 grondig gewijzigd was, is bij de restauratie van 2009-2012 het oude interieur, aan de hand van bewaard gebleven foto's en bouwhistorisch onderzoek, zo goed mogelijk hersteld. Daarbij werden ook de originele kleuren weer aangebracht. Het resultaat is een uniek kerkgebouw met de rijke en deftige uitstraling, die in de 19e eeuw kenmerkend was voor de grotere Friese dorpskerken.

Willem Hansma is als kerkrentmeester nauw bij de restauratie van de Laurentiuskerk betrokken geweest. Vanuit die betrokkenheid heeft hij uitgebreid onderzoek verricht naar de historische achtergrond van het gebouw en zijn inventaris.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Willem Hansma
Uitgever
Bornmeer, Uitgeverij
ISBN
9789056152796
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
80

Bijzonder

  • Bach

    John Eliot Gardiner

    Prijs € 49,90