Albert Schweitzer over Johann Sebastian Bach

Prijs € 25,99

Niet beschikbaar

B. Schuurman

Paperback | Oktober 2008 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Driehonderd jaar geleden, in 1708, voerde Bach in Mühlhausen zijn eerste cantate uit: 'Gott ist mein König'. In hetzelfde jaar componeerde hij de Actus tragicus BWV 106, volgens Schweitzer een van zijn mooiste cantates. In het andere Mülhausen, het tegenwoordige Mulhouse, doet Albert Schweitzer in 1893 eindexamen gymnasium, waarna hij zijn orgellessen bij Charles Widor aanvangt. Schweitzer kreeg van Widor het verzoek Bachs orgelkoralen en de cultuur van het Duitse kerklied toe te lichten, omdat de Franse organisten daar totaal geen raad mee wisten. Zo begint Nobelprijswinnaar Schweitzer aan een zoektocht naar de betekenis van de muziek van Bach, die uiteindelijk resulteert in een uitgebreide studie over hoe Bach uit te voeren en te beluisteren: het monumentale boek 'J.S. Bach', verschenen in 1908, nu honderd jaar geleden. Het is verbazingwekkend te zien hoe modern Schweitzer in zijn tijd was. Het boek beleefde recordoplagen en over de hele wereld verschenen vertalingen. Naast alle andere talenten beschikte Schweitzer over het vermogen te schrijven. In prachtige taal beschrijft hij zijn ervaringen, zijn inzichten en zijn gedrevenheid. Schweitzer weet in diezelfde taal op indrukwekkende manier de grootheid van Bach uit te drukken. Dirigent Barend Schuurman onderzocht Schweitzers visie op Bach, en laat in zijn boek de lezer kennismaken met de werelden van beide 'grootmeesters'. Omdat de visie van Schweitzer nog steeds actueel is wil Schuurman het Bachboek van Schweitzer opnieuw onder de aandacht brengen. Niet alleen van dirigenten en musici, maar ook van de luisteraar. Albert Schweitzer over Johann Sebastian Bach is dan ook bedoeld voor alle geïnteresseerde Bachliefhebbers.  

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
B. Schuurman
Uitgever
Skandalon
ISBN
9789076564708
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2008
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
170

Beschrijving

Driehonderd jaar geleden, in 1708, voerde Bach in Mühlhausen zijn eerste cantate uit: 'Gott ist mein König'. In hetzelfde jaar componeerde hij de Actus tragicus BWV 106, volgens Schweitzer een van zijn mooiste cantates.

In het andere Mülhausen, het tegenwoordige Mulhouse, doet Albert Schweitzer in 1893 eindexamen gymnasium, waarna hij zijn orgellessen bij Charles Widor aanvangt. Schweitzer kreeg van Widor het verzoek Bachs orgelkoralen en de cultuur van het Duitse kerklied toe te lichten, omdat de Franse organisten daar totaal geen raad mee wisten.

Zo begint Nobelprijswinnaar Schweitzer aan een zoektocht naar de betekenis van de muziek van Bach, die uiteindelijk resulteert in een uitgebreide studie over hoe Bach uit te voeren en te beluisteren: het monumentale boek 'J.S. Bach', verschenen in 1908, nu honderd jaar geleden. Het is verbazingwekkend te zien hoe modern Schweitzer in zijn tijd was. Het boek beleefde recordoplagen en over de hele wereld verschenen vertalingen.

Naast alle andere talenten beschikte Schweitzer over het vermogen te schrijven. In prachtige taal beschrijft hij zijn ervaringen, zijn inzichten en zijn gedrevenheid. Schweitzer weet in diezelfde taal op indrukwekkende manier de grootheid van Bach uit te drukken. Dirigent Barend Schuurman onderzocht Schweitzers visie op Bach, en laat in zijn boek de lezer kennismaken met de werelden van beide 'grootmeesters'.

Omdat de visie van Schweitzer nog steeds actueel is wil Schuurman het Bachboek van Schweitzer opnieuw onder de aandacht brengen. Niet alleen van dirigenten en musici, maar ook van de luisteraar. Albert Schweitzer over Johann Sebastian Bach is dan ook bedoeld voor alle geïnteresseerde Bachliefhebbers.
 

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
B. Schuurman
Uitgever
Skandalon
ISBN
9789076564708
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2008
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
170

Bijzonder

  • Bach

    John Eliot Gardiner

    Prijs € 49,90